Geschiedenis

Geschiedenis

Representatief orgaan voor de islamitische eredienst (ROIE)

De erkenning van de islamitische eredienst in België gaat terug tot de wet van 19 juli 1974 die de erkenning regelt van de administraties belast met de temporaliën van de islamitische eredienst en die de wet van 4 maart 1870 wijzigde betreffende de temporaliën van de erkende erediensten.

Net als de andere erkende erediensten moest de islamitische eredienst worden voorzien van een representatief orgaan. Zo nam het Islamitisch en Cultureel Centrum van België, gevestigd in het Brusselse Jubelpark, deze rol op zich in 1978.

In 1990 werd de “Voorlopige Raad der Wijzen voor de organisatie van de islamitische eredienst in België” aangesteld als gesprekspartner van de Staat.

In 1993 werd een Voorlopige Executieve opgericht die de prerogatieven van de Voorlopige Raad der Wijzen overnam.

In 1998 werd het Executief van de Moslims van België (EMB) opgericht en erkend bij koninklijk besluit van 3 mei 1999, na een verkiezingsproces dat openstond voor alle in België wonende moslimburgers.

In 2005 werden verkiezingen gehouden om de samenstelling van het EMB te vernieuwen.

In 2014 werd het algemene verkiezingsproces vervangen door een vertegenwoordigingssysteem via lokale islamitische gemeenschappen georganiseerd rond moskeeën.

In 2023 werd de Moslimraad van België opgericht en erkend bij koninklijk besluit van 12 juni 2023 voor een periode van twee jaar, waarbij een voorlopig representatief orgaan van de islamitische eredienst werd erkend.

Zijn belangrijkste taak is het organiseren van een transparant vernieuwingsproces met het oog op de oprichting van een nieuw definitief representatief orgaan dat vervolgens officieel erkend kan worden.

Conceptnota

Ons project op een begrijpelijke en beknopte manier uitgelegd