Onderwijs

Dienst Nederlandstalig Onderwijs van de Moslimraad van België

HISTORIEK

In reactie op de erkenning hebben de ministers van Onderwijs toen een brief gestuurd naar de schoolinstellingen, waarin ze werden gevraagd om vanaf het schooljaar 1975-1976 islamitische lessen aan te bieden.

Van 1975 tot 1989 was het Islamitisch en Cultureel Centrum belast met het benoemen van islamleerkrachten. In 1990 werd deze verantwoordelijkheid overgedragen aan de ‘Voorlopige Raad der Wijzen voor de organisatie van de islamitische eredienst in België’. In 1993 nam een voorlopige Executieve de taken van de Voorlopige Raad der Wijzen over. Vanaf 1998 is het Orgaan hoofd voor de eredienst verantwoordelijk voor de benoeming en aanstelling van islamleerkrachten via zijn dienst ‘Onderwijs’. In 2001 werd het ‘Mozaïekdecreet’ goedgekeurd, waardoor het mogelijk werd om islamleerkrachten vast te benoemen. Het eerste leerplan voor islamitisch onderwijs op basis- en middelbare schoolniveau werd geïntroduceerd, en de eerste afgestudeerden van de lerarenopleiding islam aan de Erasmushogeschool behaalden hun diploma. Vanaf 2005 werden 3 inspecteurs-adviseurs voor islamitische godsdienst aangesteld. In 2008 werd de vzw “Centrum Islamonderwijs Vlaanderen”, gemandateerd door het Orgaan hoofd van de eredienst, erkend als instantie voor het islamitisch onderwijs. 

Dienst Onderwijs

Moslimraad van België
Wetstraat 23 – 1000 BRUSSEL
E-mail:  onderwijs@cmb-mrb.be

Bulletin d'information

Les dernières nouvelles directement dans votre inbox

Islamleerkracht worden in België

TAALKENNIS

Om les te mogen geven in het onderwijs, is het vereist dat je aantoont dat je de onderwijstaal, Nederlands, beheerst. Dit houdt in dat je moet voldoen aan de taalvereisten die zijn vastgesteld door de Vlaamse decreetgever. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw taalvaardigheid kunt aantonen:

Je hebt een bewijs van bekwaamheid behaald in het Nederlands, of je beschikt over een getuigschrift van een erkende Nederlandse taalopleiding of een certificaat van een Nederlands taalexamen. Als je nog niet voldoet aan de taalvereisten, maar de school geen andere geschikte kandidaat kan vinden, kan de inrichtende macht of het schoolbestuur een uitzondering op de taaleisen voor jou aanvragen.

Desalniettemin blijft dit een tijdelijke oplossing, aangezien de taalafwijking slechts geldig is voor een periode van maximaal drie kalenderjaren. Dit biedt jou de mogelijkheid om binnen die tijd te voldoen aan de taalregelgeving.

ALGEMENE TOELATINGSVOORWAARDEN

Voordat je kunt beginnen met lesgeven, zal het schoolsecretariaat controleren of je voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden. Als je niet aan een van deze voorwaarden voldoet, kun je niet worden aangenomen.

DE BEKWAAMHEIDSBEWIJZEN

Er bestaan drie categorieën bekwaamheidsbewijzen: “vereiste”, “voldoende geachte” en “andere”. 

Alleen wie een “vereist” of “voldoende geacht” bekwaamheidsbewijs bezit, komt in aanmerking voor een vaste benoeming. Een aanstelling met een “ander” bekwaamheidsbewijs is ook mogelijk, maar onder bepaalde voorwaarden. 

Om een “vereist” of “voldoende geacht” bekwaamheidsbewijs te verkrijgen, is altijd een bewijs van pedagogische bekwaamheid nodig.

© 2024 Moslimraad van België – Conseil Musulman de Belgique | Alle rechten voorbehouden | Website ontworpen door Webdesignvoorzelfstandigen.be