Sociale zaken
Dienst Sociale Zaken
De dienst Sociale Zaken van de Moslimraad van België is verantwoordelijk voor het administratief beheer van de volgende dossiers:
- islamconsulenten
- moslimpercelen op begraafplaatsen
- rituele slachting (jaarlijkse en tijdelijke slachtcertificaten)
- offerfeest
Dienst Sociale Zaken
Moslimraad van België
Wetstraat 23 – 1000 BRUSSEL
E-mail: sociale.zaken@cmb-mrb.be
Islamconsulenten
Voorstelling
De dienst “Sociale Zaken” van de Moslimraad van België (MRB) coördineert de inzet van (bezoldigde of vrijwillige) islamconsulenten bij verschillende instellingen, waaronder de strijdkrachten, ziekenhuizen, rusthuizen, overheidsinstellingen voor jeugdbescherming, gevangenissen en gemeenschapsinstellingen in Vlaanderen.
Opdracht
De islamconsulenten hebben als opdracht gedetineerden bij te staan. Hun rol in strafinrichtingen is het bieden van morele en religieuze begeleiding aan gedetineerden. Dit omvat het organiseren van erediensten en vieringen binnen de strafinrichtingen, evenals het afleggen van individuele bezoeken aan gedetineerden die hierom verzoeken.
Het wettelijk kader
De bezoldigde islamconsulenten worden aangeworven door de Moslimraad van België, waarbij ze een unieke arbeidsrelatie hebben (sui generis), terwijl hun salaris rechtstreeks wordt betaald door de Staat.
De toekenning van functies van islamconsulent en functie van hoofd-islamconsulent is vastgelegd in het koninklijk besluit van 25 oktober 2005 (gewijzigd bij het koninklijk besluit van 10 april 2016).
Opgemerkt moet worden dat de 26 functies van islamconsulenten verspreid zijn over de verschillende Belgische penitentiaire inrichtingen. De functie van hoofd-islamconsulent wordt vervuld door een halftijds Franstalige en een halftijds Nederlandstalige persoon.
Sinds 2019 hebben aalmoezeniers, religieuze en moreel consulenten die in penitentiaire inrichtingen werken hun eigen statuut, vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 17 mei 2019, dat het kader bepaalt voor hun werk in penitentiaire inrichtingen en hun relatie met het orgaan hoofd van de eredienst.
Deze besluiten regelen de aanstelling, weddeschalen en het specifieke statuut van islamconsulenten, aalmoezeniers en moreel consulenten in gevangenissen.
Hoe word je islamconsulent in België?
Om bezoldigde islamconsulent te worden moet je verplicht aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Belgische nationaliteit hebben of van één van de landen van de Europese Unie zijn, of in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning in België gedurende meer dan vijf opeenvolgende jaren.
- minstens bachelordiploma
- voldoende religieuze kennis
- de landstaal beheersen (voldoen aan de taalvereisten)
- blanco strafblad
- slagen voor de schriftelijke en mondelinge examens (georganiseerd door de MRB)
- slagen voor het medische bekwaamheidsexamen
- Bereid zijn tot deelname aan studiedagen en vormingen
Je kandidatuurdossier moet de volgende documenten bevatten:
- Motivatiebrief en CV
- Kopie diploma (minimaal bachelor)
- Uittreksel strafregister
- Twee identiteitsfoto’s
- Kopie identiteitskaart
Na een sollicitatiegesprek en rekruteringsexamen wordt de kandidaat-islamconsulent voorgedragen aan de FOD Justitie ter screening. Na een positief advies over de screening (NVO-attest) kan de Moslimraad van België de kandidaat aanstellen en kan deze aan de slag in de gewenste penitentiaire inrichting.
De kandidaat voor de functie van vrijwillige islamconsulent moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als de kandidaat voor de functie van bezoldigde islamconsulent, met uitzondering van het vereiste diplomaniveau en het niet vereisen van een medisch geschiktheidsonderzoek. Het kandidatuurdossier moet echter dezelfde documenten bevatten als voor een kandidatuur voor een bezoldigde functie en moet ook bij de Moslimraad van België worden ingediend.
De islamitische begrafenisrituelen & moslimbegraafplaatsen
Een aantal Belgische gemeenten richt percelen in op de openbare begraafplaatsen voor moslims.
De dienst Sociale Zaken van de MRB:
-
informeert gemeentebesturen over religieuze voorschriften
-
helpt moslims met toegang tot moslimpercelen
De rituele slachting volgens het islamitisch ritueel
Het KB van 11 februari 1988 betreffende sommige door een religieuze ritus voorgeschreven slachtingen stelt dat deze enkel door offeraars mogen gebeuren die daartoe gemachtigd zijn door een representatief religieus orgaan.
Het is de dienst “Sociale Zaken” van de Moslimraad van België die het machtigingscertificaat voor de uitvoering van de rituele slachtingen volgens de islamitische ritus aflevert.
Dit certificaat is een gedateerd en getekend document dat de MRB uitreikt op basis van een attest afgeleverd door een moskee.
Dit attest verklaart dat de aanvrager een praktiserende moslim is, die volledig op de hoogte is van de rites en de voorwaarden voor de uitvoering van de islamitische rituele slachting.
Aanvraag bekwaamheidscertificaat voor rituele slachting in België
Jaarlijks slachtcertificaat: Aan diegenen die hun vak uitoefenen in een slagerij of een slachthuis wordt dit certificaat jaarlijks uitgereikt.
Het wordt afgegeven op aanvraag bij het Orgaan hoofd van de eredienst (MRB).
De offeraars moeten de opleidingen georganiseerd door de MRB, of door andere instanties die de MRB noodzakelijk acht, volgen.